standard

Cenná pomocníčka v kuchyni 0

cooking-775503_1280

Kuchárske knihy, alebo ľudovo povedané kuchárky, sa nie jedenkrát stali našimi pomocníčkami pri varení nedeľného obeda či pečení koláča. Od kuchárskych receptov, názvov jedál, komplikovaných postupov, cez rozmanitosť chutí, vôni, farieb sa dostali do našej fantázie a my sme za jej pomoci vyčarovali jedlý obed či večeru. 

V minulosti si naše babičky a prababičky uchovávali a zapisovali recepty z generácie na generáciu do jednej knihy, kde sa ich nahromadilo hneď niekoľko a tie sa postupne dostali k nám a dodnes z nich čerpáme. Dokonca sa ešte zachovala jedna kuchárska kniha zo staroveku, presnejšie zo starovekého Ríma, s názvom Apicius. Vďaka týmto zachovaným knihám si môžeme utvoriť predstavu o tom, ako sa kedysi stolovalo a z čoho boli tvorené hlavné chody. Recepty si zapisovali aj manželky panovníkov, dokonca aj samotné panovníčky. Obľúbeným jedlom významného panovníka Františka Jozefa bol cisársky trhanec, ktorý sa dodnes vo Viedni servíruje. Prvé skutočné kuchárske knihy začali vznikať až v 16.storočí, najmä v krajinách s kuchárskou tradíciou- čiže Francúzsko, Nemecko a Anglicko. V tom období začal veľký rozmach vymýšľania receptov modernou metódou. Mnoho receptov dostalo názov po svojich vynálezcoch, napríklad Sacherova torta je pomenovaná podľa Franza Sachera z roku 1832.

Prvá kuchárska kniha v slovenskom jazyku vyšla v roku 1870 v Budapešti s názvom Prvá kuchárska kniha – k velikému osohu nie len pre domáce potrebu, ale aj pre hospodárstvo, obsahujúc tie najjednoduchšie, ako i najvyberanejšie jedlá i pre každodenné i mimoriadne skvelé hody. Zostavil ju Ján Babilon, ktorý v Budapešti vlastnil reštauráciu, kde sa varili slovenské jedlá. Táto kniha obsahovala až 1500 receptov.

Dnes sa existuje niekoľko druhov kuchárskych kníh, takže nie je nemožné skúšať každý deň variť zakaždým nové jedlá od výmyslu sveta. Kedže žijeme vo svete moderných technológií, recepty sa preniesli aj na obraz, kde skúsení kuchári pripravujú jedlá buď z kuchárskych kníh alebo priamo zo svojej hlavy. Kuchárske knihy sú tiež dostupné aj v online verziách na rôznych internetových stránkach, takže klasické knižné výtlačky sú pomaly na ústupe. Každá správna gazdiná by však mala mať vo svojej výbave niekoľko kucháriek, vďaka ktorým sa možno naučila variť a pripravovať tak chutné jedlá pre celú rodinu.

No Comments Yet

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>